Magyar Polgári Együttműködés Egyesület

STEPHANUS NOSTER Konferencia

Miskolcon 2020. szeptember 18–19-én a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottság (MAB) miskolci székházában Stephanus noster – Szent István és a Szentkirályok kultusza Északkelet-Magyarországon címmel tudományos konferenciára és kísérőprogramok megvalósítására került sor.


Kormányzati és civil intézmények az államalapító magyar király életművének megismertetésére programsorozatot hirdettek az elkövetkező 5 évre „Szent István 2025” címmel. A sorozat kezdeti évében az MTA Miskolci Területi Bizottsága Történettudományi és Néprajzi Szakbizottsága és az Éltető Lélek Alapítvány tudományos konferenciával és kulturális programokkal csatlakozott a programokhoz, Gyulai Éva és Várhelyi Krisztina szervezésében.


A nagy sikerű konferencia megnyitásán a fővédnökök: Dr. Vízkelety Mariann, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke és Pehm Gilbert Antal TORG, a Miskolc-Vasgyári Szent István Király Plébánia plébánosa mondta el bevezető üdvözlő gondolatait.


A szervezők felhívására 14 előadó jelentkezett magas színvonalú előadással a közelmúltban végzett és folyamatban lévő kutatásaik alapján. A konferencia első napján Limbacher Gábor, Gyárfás Ágnes, Bárcziné Sowa Halina, Rostás László előadása hangzott el. A megható és felemelő ünnepi hangversenynek, amelyet Flach Antal csembalóművész, zenetörténész szervezett előadóművészek és kórus bevonásával, a Miskolc-Vasgyári Szent István Király Plébániatemplom adott otthont. A koncert előtt a plébános, Antal testvér mondott bevezetőt a nemzeti identitás, a közös múlt és az erre épülő keresztény értékrend fontosságáról, amely biztosítja a magyarság megmaradását. A konferencia második napján Tringli István, Németh Zsolt, Köves-Kárai Petra, Gyulai Éva, Szilasi Ágota, Szunyogh László, Goda Gertrúd, Várhelyi Krisztina, Máger Ágnes, Flach Antal előadása hangzott el. Előadóink Budapestről, Egerből, Szécsényből, Miskolcról érkeztek. A tervezett programot nagy elővigyázatosság mellett, a járványügyi szabályok betartásával sikerült megvalósítani.


A program kutlurális programjéban megtekintettüka a középkori eredetű, gótikus Avasi református templomot, amely a hitújítás előtt Szent István király tiszteletére szentelt katolikustemplom volt. A templom történetét Dr. Gyulai Éva, az MTA MAB szakbizottsági elnöke mutatta be, majd a Szent Ferenc és a Miskolci Cardinál Mindszenty Kórus gyönyörű hangversenye következett Gergely Péter Pál vezényletével.


A tartalmas és érdekes előadások a A Miskolci Keresztény Szemlében megjelentek, amelyet a csatolt mellékletben bocsátjuk az érdeklődők rendelkezésére.


Vízkelety Mariann
köszöntője


Pehm Gilbert Antal
köszöntője


A STEPHANUS NOSTER – Szent István és a Szentkirályok kultusza Északkelet-Magyarországon  című konferencia előadásai a linkre kattintva olvashatók

Lengyel-magyar konferenciaanyag