Magyar Polgári Együttműködés Egyesület

Egyesület

Történetünk

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) 1996. február 25-én jött létre 9 tagegyesület és 131 alapító tag akaratából. AZ MPEE alapítóit a tenni akarás, a jóra való cselekvési szándék hozta össze Az egyesület megalakulását egyéves előkészítő munka előzte meg. 1995 szeptemberében mintegy nyolcvan résztvevővel indult útjára az első Polgári Gondola. A dunai hajóút alkalmával az egyesület létrehozásának megálmodói a nemzeti sorskérdésekről tartott többórás tanácskozásukat követően nyilatkozatot írtak alá, amelyben kezdeményezték a polgári értékek nemzeti összefogását, valamint felvázolták a megalakítandó országos egyesület programját. Három hónap elteltével munkamegbeszélést tartottak a Pilvax Kávéházban a polgári tagegyesületek képviselőinek részvételével, ahol a megalakítandó országos egyesület programja mellett megvitatták az alapszabály és alapító nyilatkozat tervezetét. Ezeket fogadták el Mádl Ferenc akadémikus elnökletével a februári alakuló ülésen.

Küldetésünk

Az egyesület, mint azt a neve is jelzi, olyan összefogásból született, amely céljául tűzte ki a polgári, nemzeti és keresztény közéleti erők összefogását, a polgári értékek, eszmények és erények megóvását, ennek tudatosítását és országos kiterjesztését. Az MPEE létrejöttével sokan, köztük a közélet, a tudomány és a művészetek kiemelkedő személyiségei vállalták fel a polgári gondolkodás kultúrájának az ápolását, a közös cselekvést a kitűzött célok érdekében. Az egyesület a céljait főként társadalmi és szakmai egyeztetésekkel, konferenciákkal, vitafórumokkal, találkozókkal valósította meg. A polgári Magyarországért összefogtak a nemzeti és a keresztény közéleti erők. A közvetlen politizálás nem volt célja a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek, azonban az 1998-as országgyűlési választást megelőző évben a tagság elérkezettnek látta az időt, hogy a politikai véleményalkotást felvállalja a polgári Magyarország megteremtése érdekében. Az egyesület létrehozásának kezdeményezői szerették volna elérni, hogy a polgári értékeket valló politikai erők mielőbb szövetkezve egymással egy egységet alkossanak. Az egyesületnek komoly szerepe volt abban, hogy 1998-ban létrejött a polgári kormányzat. Mádl Ferenc elnök akkor úgy fogalmazott, hogy „az egyesület elkezdte újjászőni a polgári életforma és felelősség szakadt szövetét”.

Társadalmi és szakmai egyeztetés

Az elmúlt két és fél évtized során számos fontos és időszerű témakörben jött létre társadalmi és szakmai egyeztetés. Az egyesület által szervezett konferenciákon, szakmai egyeztetéseken, vitafórumokon több százan vettek részt, az eseményeket a média élénk érdeklődése kísérte. Ez jellemezte az egyesület vidéki programjait is, ahol általános kulturális, szociális, politikai és más témák mellett helyi problémákkal is foglalkozott az egyesület. Ezen tevékenységét számos városban, településen tartott tanácskozása, rendezvénye példázza.

Minden ősszel kifut a Polgári Gondola

A Polgári Gondola 1996. szeptember 29-én másodszor is kifutott, ezzel hagyományt teremtve a hajókirándulással egybekötött tanácskozásnak. Az eseményen Orbán Viktor „Magyarország ma. És holnap?”címmel tartott előadást és válaszolt a kérdésekre. Az őszi hajóutat az érdeklődésre számot tartó különböző témakörökben az egyesület az elkövetkező években is megrendezte.

Miniszterelnöki évértékelő

Az MPEE felkérésére Orbán Viktor első beszédét az ország állapotáról 1999. február 4-én a Pesti Vigadó színháztermében az MTV 1 élő adásában, a legszélesebb nyilvánosság előtt tartotta meg. Ezt követően a kormányfő, a Fidesz elnöke minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit, és megtiszteli az egyesületet azzal, hogy körünkben tartja országértékelő beszédét.