Magyar Polgári Együttműködés Egyesület

Ma lenne 90 éves Mádl Ferenc

Tisztelt Tagjaink, Kedves Barátaink!


Mádl Ferenc volt köztársasági elnökünk, aki ma lenne 90 éves. Ez alkalomból kérem, engedjék meg, hogy egy rövid visszaemlékezésben tisztelegjek alakja előtt. Egyúttal szeretettel köszöntöm Mádl Dalma asszonyt, akinek ezúton is jó egészséget kívánok.


Sokan szerették, szerettük Mádl Ferencet, mert könnyű volt szeretni őt. Volt egyfajta sajátosan kedves kisugárzása, amiben a rá jellemző derű, alázat és nemes lélek keveredett. Többen mint tanítványai találkoztunk vele először. Rácsodálkozhattunk arra a képességre, ahogyan az elismert tudós képes volt háttérbe szorítani önmagát annak érdekében, hogy megismerje a hallgató személyiségét, és így adja át tudását. Utólag azt tudom mondani, hogy személyének volt egyfajta egyedi kisugárzása: sajátos optimizmus és természetes kedvesség keveréke. Nem lehengerlő egyéniség volt, nem hangerővel vagy túlzott, tanáros gesztusokkal ragadta meg a figyelmünket. Mégis könnyű volt rá figyelni, mert azt éreztük, érdeklődik iránta, jelenlétében valahogy szeretet és figyelem irányult ránk. Utólag látom, hogy ez egy sajátos, ritka karizma volt, ami olyannyira inspirálta hallgatóságát, hogy ezt az érzést máig fel tudjuk idézni.


Mádl Ferenc kitartó és bátor ember volt.


Egyéni életével és munkásságával is azt mutatta fel, hogy van egy jobb, bátrabb, nyíltabb, szabadabb világ. A diktatúra évtizedeiben háttérben marad, csöndben dolgozott egy olyan szakterületen, ami messze nem volt az érdeklődés középpontjában. Ez is egy hitvallás volt: polgári joggal foglalkozni egy olyan rendszerben, ami megvetett mindent, ami polgári.


Később, amikor színt vallhatott, nem félt attól, hogy az akkori ellenzék köztársasági elnök jelöltje legyen 1995-ben, és nem félt attól sem, hogy kiálljon a polgári értékrend mellett 1996-ban, amikor elvállalta a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöki tisztét. Nem mérlegelt, hogy ez jó-e neki vagy sem, nem vállal-e túl nagy kockázatot, nem veszélyezteti-e további tudományos karrierjét a  konzervatív, közéleti szerepvállalás.


Amikor a parlamenti többséggel a háta mögött vállalhatta a köztársasági elnöki tisztséget: szerénysége került előtérbe. Azt mérlegelte, hogy vajon életkora, egészsége lehetővé teszi-e, hogy kiállja a próbát és teljesítse azt, amire felkérték.


80. születésnapján Egyesületünk üdvözölte elnök urat. Ez alkalomból Orbán Viktor, Kövér László, Granasztói György, Balog Zoltán, Császár Angela és Eperjes Károly köszöntötték felidézve megannyi személyes emléküket.


Az emlékezés jegyében hadd idézzem fel az egyik képet, ami ezen a rendezvényen készült.


Kedves Barátaink!


Mádl Ferenc személyisége máig összeköt bennünket, sokan személyes emlékeket is őrzünk róla, példája mutatja, hogy a keresztény, nemzeti, polgári értékek egy hosszú, termékeny életen át is képesek erőt, és megújulást adni.


Budapest, 2021. január 29.

Üdvözlettel:

Dr. Vízkelety Mariann
elnök