Magyar Polgári Együttműködés Egyesület

Dr. Vízkelety Mariann köszöntője a Magyar Kultúra napja alkalmából

Szeretettel köszöntöm Önöket a Magyar Kultúra Napja alkalmából!


Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon, pontosan 198 éve fejezte be a Himnusz kéziratát. A Magyar Kultúra Napját 1989-től abban a szellemben ünnepeljük, hogy nálunk a nemzet, a nemzet szabadsága és kultúra összetartozik. Nemzet és kultúra Magyarországon egymást feltételezi. Ösztönösen szeretjük a magyar kultúrát, mert otthonosan érezzük magunkat benne. A magyar kultúra sokszínű, érzelmileg, gondolatilag és esztétikailag gazdag: minden elfér benne, ami értékes és tiszta.A hazáját és a szabadságot szerető magyar alkotók a diktatúra sivár évtizedeiben is képesek voltak inspiráló életműveket létrehozni, hiszen a nemzeti-szellemi szabadság és a kultúra akkor is összetartozott, amikor ezt nem hagyták. E gondolattal Cseh Tamás emlékét szeretném felidézni, aki ma lenne 78 éves.


A kultúra, a művészet, a tudomány, sőt, a mindennapi élet most olyan hétköznapi nehézségekkel szembesül, amelyekre tavaly ilyenkor még egyikünk sem gondolt. Egyesületünk a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezvényeket, előadásokat szokott szervezni, amiket most nem tudunk megtartani. Előadó és közönség a járvány miatt nem tud a megszokott módon találkozni, ezért ajánlom Önöknek a „Virtuális Magyar Kultúra Napját”, amit honlapunkon is hirdetünk (https://mpee.hu/virtualis-magyar-kultura-napja/). Ezúton is köszönöm a kedves résztvevőknek, hogy e rendhagyó keretek között elvállalták a fellépést, és külön köszönöm Makláry Ákos atyának, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnökének, hogy elfogadta felkérésünket a rendezvény megnyitására.


Egyesületünkben azért munkálkodunk, hogy a magyar kultúrában kifejezett nemzeti és polgári értékeket megőrizzük és felmutassuk. Köszönöm, hogy gondolataikkal, kezdeményezéseikkel és támogatásaikkal erősítenek bennünket. Bízom abban, hogy ez év második felében már kötetlenebb és közvetlenebb formában is találkozhatunk!


Budapest, 2021. január 22.