Magyar Polgári Együttműködés Egyesület

Deme Sándor emlékének ajánlották a kötetet a szerzők

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Sugárvédelmi Szakosztályának gondozásában „Sugárvédelem a gyakorlatban” címmel idén áprilisban megjelent kötetet a szerzők Deme Sándor emlékének ajánlották. Tagtársunk a kiadvány ötletgazdája és társszerkesztője volt, azonban a könyv megjelenését sajnos már nem érhette meg.

 

Ezzel a gesztussal a több mint hat évtizednyi, töretlen lelkesedéssel, kimagasló tudással és eredményességgel végzett munkássága előtt tisztelettel és elismeréssel adóztak kollégái.

 

Deme Sándor, az Energiatudományi Kutatóközpont nyugalmazott munkatársa, az ELFT Sugárvédelmi Szakcsoport alapítótagja, korábbi elnöke, vezetőségi tagja, majd állandó meghívottja, valamint az MTA köztestületének a tagja volt.

 

A kutató 2022 májusában Bay Zoltán-díjban részesült a magyar űrtevékenység területén, azon belül is az űrdozimetriai kutatásokban évtizedeken át végzett, példaértékű munkájáért.

 

Sándort a sok jó tulajdonsága mellett az alázat, a szelídség és türelem jellemezte. Hitvesével, Deméné Kovács Máriával (önkéntes segítőnk sok éve) rendszeresen részt vett a rendezvényeinken és mindig volt hozzánk egy kedves szava.

 

 

Deme Sándor emlékét szívünkben megőrizzük, Marikának együttérzésünket fejezzük ki és vigasztalódást kívánunk.

 

Fotók:

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos átadja a Bay Zoltán-díjat

Deme Sándor és hitvese a 2023. évi Polgári Gondolán

 

mpee.hu