Magyar Polgári Együttműködés Egyesület

Debrecenben is bemutatják a Csíksomlyói passiót

Csíksomlyó és Esztergom után augusztus 26-án Debrecenben is bemutatják a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkcióját, a Csíksomlyói passió szabadtéri változatát – jelentették be a szervezők június 22-én, hétfőn a cívisváros Kölcsey Központjában.


Papp László polgármester meggyőződésének adott hangot, hogy a három püspökségnek otthont adó Debrecenben a Csíksomlyói passió bemutatása felejthetetlen lelki, szellemi és a spirituális élményt nyújt, hitünket erősítő ünnepi alkalom a város egész közössége számára.


Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója kiemelte: a mögöttünk hagyott csonka évad és az egész ország életét meghatározó bezártság után a Csíksomlyói passió felszabadító élmény lesz a nézők és a művészek számára egyaránt. Emlékeztetett rá, hogy a nemzeti táncegyüttessel közös produkciót 2018-ban Csíksomlyón 25-30 ezer ember előtt mutatták be, majd egy évvel később az esztergomi bazilika előtt láthatták több ezren.


Az előadás három alapra, a csíksomlyói iskoladrámákra, Szőcs Géza passiószövegére és a Berecz András által gyűjtött népénekekre és mesékre épül.


Nagyszabású produkcióról van szó, amelyben egyenértékű a gesztus és a tánc, a szó és a mozdulat, együtt zenél a színpad – érzékeltette az előadás különlegességét Vidnyánszky Attila.


Zsuráfszky Zoltán társrendező-koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője jelezte: a karantén után ez lesz az első közös előadásuk, amelybe bevonták a Debreceni Népi Együttes fiatal táncosait is.


Fekete Károly tiszántúli református püspök azt mondta, az előadással olyan lelki tartalmat kapunk, ami felszabadító áldás lesz mindenkinek. Örömmel fogadták az előadást, mert mint fogalmazott: a megváltástörténet mindig aktuális. Mint megjegyezte, ma általánosan elfogadott nézet, hogy semmi sem szent, ugyanakkor a darab rámutat, hogy vannak szent dolgok, szent történetek, szent fogalmak, és hogy szentséges szálai vannak az életünknek a 21. században is.


Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita azt mondta, ez a történet nem a történelem felidézése, hanem életünk szerves része.


Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök hozzátette: „Ez nemcsak egy történet, hanem a történet, amely egy kertben kezdődött a bűnbeeséssel, és egy kertben fejeződött be, ahova a keresztre feszítés után Jézust temették. A történet azonban ebben a kertben nem fejeződik be, mert feltámad, és Jézus keresztje átvezet bennünket az örök életbe.”


A sajtótájékoztatón a Csíksomlyói passió három szereplője – a Krisztust alakító Berettyán Nándor, a Tanítvány Berettyán Sándor, és a Lázár szerepében látható Szabó Sebestyén László – idézte fel megindító szavakkal, mit jelent számukra színészként és emberként jelen lenni a történetben.


Bár eredetileg az ezer fő befogadására alkalmas Nagyerdei Szabadtéri Színpadon lett volna az előadás, Papp László polgármester a sajtótájékoztató végén bejelentette: az eseményen elhangzottak hatására úgy döntöttek, a Református Nagytemplom előtti Kossuth téren rendezik meg a passiót, amelyet így a cívisvárosban is több ezer ember láthat.


Forrás: felvidek.ma