Magyar Polgári Együttműködés Egyesület

Szeretünk Kárpát-medence

Idén a koronavírus járvány miatt a tavaszi rendezvényünk elmaradt, s úgy döntöttünk, hogy ősszel összevontan tartjuk meg jótékonysági estjeinket, Szeretünk Kárpát-medence néven.

A bevételnek három kedvezményezettje lesz, a gyertyánligeti Magyar Ház, a rahói magyar nyelvű oktatás, valamint a Csángó Központ és Szeretetszolgálat, melyek között az adományokat egyenlő arányban osztjuk el.

Időpont: 2020. október 20. 19 óra

Helyszín: Duna Palota, Színházterem


Fővédnökök:

Schmittné Makray Katalin, olimpiai ezüstérmes tornász
Mádl Dalma, a Katolikus Karitász Jószolgálati Nagykövete


A vendégeket köszönti:

Bába Szilvia, a Duna Palota igazgatója


Közreműködik többek között:

Bajkai István
Balázs János
Balogh Erika
Bikics Tibor
Bonnyai Apolka
Fekete Attila
Hűvösvölgyi Ildikó
Kiss Kata
Petneházy Attila
Posta Victor
Takács Bence
Vincze Lilla


Az est háziasszonya:

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke


Adományjegyek 3000, 5000, 10.000 Ft. Jegyigénylés a szalon@banffyszalon.hu e-mail címen. További információ kérhető a 20/6235786-os telefonszámon.


További adományok utalása:

Magyar Polgári Együttműködés Egyesület 11713005-20419826 (OTP)


Kérjük, a megjegyzés rovatba tüntessék fel: “Kárpát-medence”


Az esemény szervezői: Bánffy György Kulturális Szalon, Belváros-Lipótváros V. kerület Önkormányzata, Duna Palota, Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, Panoráma Világklub, Polgárok Háza, Zonta – Budapest Klub.


A kárpátaljai magyar közösség és a Felső-Tisza-vidék szórványmagyarságának megmaradását szolgáló Magyar Házak, a rahói és a gyertyánligeti, melyekkel a rendező szervezetek hosszú ideje kapcsolatban állnak. Az első kárpátaljai Magyar Ház a magyar kormány mintegy 80 millió forintnyi támogatásával épült Rahón, hogy a helyi és a környékbeli magyarság megmaradását és boldogulását szolgálja a szülőföldön. Az 500 négyzetméteres közösségi létesítményben konferenciatermet, számítógéppel felszerelt osztálytermeket, irodahelyiségeket és szolgálati lakásokat alakítottak ki. Az intézmény minden korosztály számára nyitva áll, a 90-100 fő befogadására alkalmas közösségi terem regionális és megyei szintű rendezvényeknek ad otthont, egy nagyobb méretű, számítógépekkel felszerelt helyiségben pedig vasárnapi iskolát alakítottak ki.


A Csángó Központ és Szeretetszolgálat missziója több mint 30 moldvai magyar családdal van szoros kapcsolatban szinte az összes moldvai csángó faluban, és segíti őket a mindennapokban.


Felmérték a nagycsaládok helyzetét, hogy milyen személyre szabott programmal tudnak jelen lenni a közösségek, családok vagy képzések területén. Tehetség Mentor Programja sikerét a majdnem 40 gyermek a Fölszállott a Páva műsorban sikeres szereplése mutatja. Ennek az alapja a nyári tehetségtábor, melyet erdélyi helyszínen, ottani nevelőotthoni gyermekekkel integrálva valósítanak meg, ahol ezen kívül Csíksomlyón egy gyógynövény kerti minta program, a Kájoni Herbáriumkert is megvalósult. Rendszeres felnőtt és gyermek motivációs képzéseket tartanak, illetve a Médiamissziós Programjuk Moldvában évek óta sikeresen folyik. Egyházaskozáron ahová több mint 75 éve csángó menekülteket telepítettek, elkezdtek egy Csángó hagyományőrző központ, tájház és gyűjtemény létrehozását, mindezt a moldvai csángó falvakkal és emberekkel közösen, együttműködve.


Elindították a Csángó Falu mozgalmat, ami a hagyományos csángó életből származó értékek összegyűjtését és bemutatását tűzte ki célul.