A kultúra és az innováció egymással szervesen összefügg

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) közös szervezésben a Soli Deo Gloria Alapítvánnyal (SDG) Kultúra és innováció címmel október 11-én, kedden tartotta meg XXVI. Polgári Gondola hajóútját. Az eseményen Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Böszörményi- Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványi elnöke tartott előadást a témában.

A megjelenteket Náray-Szabó Gábor köszöntötte. Az MPEE elnökségi tagja bevezetőjében elmondta, hogy a Polgári Gondola mostani rendezvényén a meghívott vendégekkel a kultúra és az innováció kapcsolatát tekintik át.
Csák János miniszter a Kulturális és Innovációs Minisztérium felépítéséről, hosszú és rövid távú célkitűzéseiről tartott előadást az egyesület tagjainak.

Köszöntőjében elmondta, hogy a kultúra és az innováció egymással szervesen összefügg. Arról beszélt, hogy ma a kultúra innovációjára és az innovációs kultúra elterjesztésére van szükség. Az évtized egyik legfontosabb feladatának nevezte az identitásunk megőrzését, amelyet a kultúránk hordoz, és amelyet a családokon keresztül adunk át. Ha ezt feladjuk, akkor elveszünk a népek tengerében, hívta fel a hallgatóság figyelmét Csák János. Mint mondta 33 nemzedék óta itt élünk, és a mai körülményeink sokkal jobbak, mint szinte bármikor a történelem során. Méltatlanok lennénk az őseinkhez, ha ezt az örökséget nem tudnánk átadni a következő nemzedékeknek – emelte ki.
Kitért arra, hogy a középpontba a családokat kell helyezni, a család pedig egy férfi és egy nő szövetsége. Mint fogalmazott, ebből a pozícióból nem tudnak hová hátrálni, ha ezt tennék, akkor elveszítenék önazonosságukat és identitásukat. Akinek nincs önazonossága, annak nem lesz önrendelkezése – mondta.

A miniszter szólt arról is, hogy a mai, gyökerét vesztő Európában, ahol e jelenséghez a többi között háború, energiaválság, infláció társul, jól látszik, mennyit számít, ha egy országnak a kormánya cselekvőképes.
Számos uniós ország kormányválsággal küzd, ezzel szemben Magyarország cselekvőképes, megvannak az erőforrásaink és a közös akaratunk is – fogalmazott Csák János.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványi elnöke arról beszélt, hogy egy nehéz helyzet is számos lehetőséget rejt magában. A leghatékonyabban teljesítő innovációs rendszerek mind olyan országban működnek, amelyek évtizedek óta napi szinten fizikai veszélynek vannak kitéve. Ez azt üzeni Magyarország számára, hogy ez a mostani helyzet óriási lehetőség is – mondta.

Bartal Tamás, a Soli Deo Gloria Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzászólásában elmondta, hogy a szervezet a polgári és keresztény értékek szolgálatára jött létre 2019-ben. Az alapítvány küldetése olyan küldetése közhasznú programok megvalósítása, amelyek a jelenkori társadalmi folyamatok megértését és azon keresztül a közösségek összetartozását szolgálják. Olyan szociológiai, gazdasági, jogi, kulturális, technológiai és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkoznak, amelyek Magyarország jövője és a magyar nemzet megtartó- és fejlődőképessége szempontjából stratégiai jelentőségűek. Ezen célját az Alapítvány szakmai fórumokon, tehetséggondozáson, könyvkiadáson, kutatásokon, összességében pedig a társadalmi ismeretterjesztés és párbeszéd elősegítésén keresztül kívánja érvényre juttatni. Céljaik megvalósítása közben különös figyelmet fordítanak a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjainak érvényesítésére, a környezeti nevelés és ismeretterjesztés lehetőségeinek kutatására.

Az előadásokat és a felszólalásokat a tagság hozzászólásai követték.
www.mpee.hu