Szeretünk Kárpát-medence

Jótékonysági Gálaest

2021. június 23. 18 óra

Duna Palota, Színházterem

A bevétel három kedvezményezettje: a gyertyánligeti Magyar Ház, a rahói magyar nyelvű oktatás,  valamint a Csángó Központ és Szeretetszolgálat, melyek között az adományokat egyenlő arányban osztjuk el.

Fővédnökök:

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége Schmittné Makray Katalin, olimpiai ezüstérmes tornász Mádl Dalma, a Katolikus Karitász Jószolgálati Nagykövete

A vendégeket köszönti: Vízkelety Mariann, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke

Közreműködik többek között:

Benkő András kobozművész Erdős Róbert operaénekes Hampel Katalin divatbemutató Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész Keller András Kossuth-díjas hegedűművész és Homoki Gábor hegedűművész, a Keller Kvartett tagjai Kiss Kata és Bikics Tibor Bálna Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színművész Takács Bence

Az est háziasszonya: Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke

Adományjegyek 3000, 5000, 10.000 Ft. Jegyigénylés a szalon@banffyszalon.hu e-mail címen. További információ kérhető a 20/6235786-os telefonszámon.

További adományok utalása: Magyar Polgári Együttműködés Egyesület 11713005-20419826 (OTP) Kérjük, a megjegyzés rovatba tüntessék fel: „Kárpát-medence”

Az esemény szervezői: Bánffy György Kulturális Szalon, Belváros-Lipótváros V. kerület Önkormányzata, Duna Palota, Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület.

A kárpátaljai magyar közösség és a Felső-Tisza-vidék szórványmagyarságának megmaradását szolgáló Magyar Házak, a rahói és a gyertyánligeti, melyekkel a rendező szervezetek hosszú ideje kapcsolatban állnak. Az első kárpátaljai Magyar Ház a magyar kormány mintegy 80 millió forintnyi támogatásával épült Rahón, hogy a helyi és a környékbeli magyarság megmaradását és boldogulását szolgálja a szülőföldön. Az 500 négyzetméteres közösségi létesítményben konferenciatermet, számítógéppel felszerelt osztálytermeket, irodahelyiségeket és szolgálati lakásokat alakítottak ki. Az intézmény minden korosztály számára nyitva áll, a 90-100 fő befogadására alkalmas közösségi terem regionális és megyei szintű rendezvényeknek ad otthont, egy nagyobb méretű, számítógépekkel felszerelt helyiségben pedig vasárnapi iskolát alakítottak ki.

A Csángó Központ és Szeretetszolgálat missziója több mint 30 moldvai magyar családdal van szoros kapcsolatban szinte az összes moldvai csángó faluban,  és segíti őket a  mindennapokban. Felmérték a nagycsaládok helyzetét, hogy milyen személyre szabott programmal tudnak jelen lenni a közösségek, családok vagy képzések területén. Tehetség Mentor Programja sikerét a majdnem 40 gyermek a Fölszállott a Páva műsorban sikeres szereplése mutatja. Ennek az alapja a nyári tehetségtábor, melyet erdélyi helyszínen, ottani nevelőotthoni gyermekekkel integrálva valósítanak meg, ahol  ezen kívül Csíksomlyón egy gyógynövénykerti minta program, a Kájoni Herbáriumkert is megvalósult.  Rendszeres felnőtt és gyermek motivációs képzéseket tartanak, illetve a Médiamissziós Programjuk Moldvában évek óta sikeresen folyik. Egyházaskozáron ahová több mint 75 éve csángó menekülteket telepítettek, elkezdtek egy Csángó hagyományőrző központ, tájház és gyűjtemény létrehozását, mindezt a moldvai csángó falvakkal és emberekkel közösen, együttműködve. Elindították a Csángó Falu mozgalmat ami a hagyományos csángó életből származó értékek összegyűjtését és bemutatását tűzte ki célul.