Nagy örömmel megívjuk Önöket Vincze Loránt (FUEN elnök, az Európai Parlament európai polgári kezdeményezésekért felelős jelentéstevője) online előadására!

Az előadás egy online Zoom-konferencia keretében kerül megrendezésre március 8-án, hétfőn, 17.30 órától (CET) magyar nyelven.A következő link segítségével regisztrálhatnak az előadásra:
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_8w4-ZNvCSWy1qgrOZnVCqw

Az európai kisebbségvédelem esélyei a Minority SafePack kezdeményezés után és a Nemzeti Régiók kezdeményezés előtt

A kárpát-medencei őshonos magyar nemzeti kisebbségek ügye európai uniós szintre lett emelve. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által társkezdeményezett Minority SafePack európai polgári kezdeményezés sikerének köszönhetően 524 európai parlamenti képviselő – köztük száz százaléka a magyar képviselőknek – kiállt egy állásfoglalásban az európai uniós kisebbségvédelem ügye mellett 2020-ban.

Erre válaszul azonban az Európai Bizottság közlemény útján úgy döntött első körben, hogy nem fogadja be a Minority SafePack 9 jogalkotási javaslatát. Jelenleg az Európai Parlament nyomon követi e kezdeményezés további sorsát, ám közben úgy tűnik révbe ér egy másik európai polgári kezdeményezés, a “Nemzeti Régiók” avagy “Írd Alá” néven futó “Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért”. E két európai polgári kezdeményezés azt igazolja, hogy az Európai Unió átalakításában kiemelt szerepe lehet a kárpát-medencei őshonos magyar nemzeti kisebbségeknek, amennyiben a magyar érdekképviseletek egységesen állnak az élére a közös ügyeinknek, nemzeti egységet sikerül elérni, valamint fontos európai szövetségeseket is az ügyünk mellé tudunk állítani.

E témakörben meghívott előadónk Vincze Loránt, RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament európai polgári kezdeményezésekért felelős jelentéstevője, aki a Minority SafePack európai uniós kampányát összehangoló FUEN elnöke, amely egyúttal a Nemzeti Régiós európai polgári kezdeményezés támogatója. Előadásában elnök úr kifejti, szerinte mi a jövője az európai polgári kezdeményezés rendszerének, és hogyan használható ez az eszköz nemzetstratégiai célokra. A rendezvény házigazdája Verseghi-Nagy Miklós, a Magyarország Barátai Alapítvány ügyvezető igazgatója. A beszélgetést Nagy Dénes András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének európai polgári kezdeményezés kutatócsoportjának összehangolója moderálja.

Üdvözlettel: