Szent István érdeme, hogy új küldetéstudatot adott dinasztiájának

Szent István érdeme, hogy új küldetéstudatot adott dinasztiájának

Kiállításokon, tudományos konferenciákon, operaelőadásokon és számos egyéb programon keresztül fogja felidézni az államalapító király emlékét a következő öt évben az egész Kárpát-medencében a pénteken megkezdődött Szent István 2025 programsorozat.

Utoljára módosítva: 2020. March 06.

Szent István érdeme, hogy új küldetéstudatot adott dinasztiájának - amely államalkotó népet formált az íjfeszítő népek csoportjaiból -, de nemcsak az Árpád-háznak, hanem az akkor itt élő népeknek is; autonómiák halmazából épített fel egy államot - mondta el a rendezvénysorozat pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós hozzátette: Szent István a sztyeppei után a második, keresztény magyar államot alapította meg, amely lényegi dolgokban különbözött a német mintától.

Mint hangsúlyozta, az államalapító király befogadott mindenkit és mindent, ami értékes volt és elfogadta az itteni értékeket.

A későbbi korok uralkodói, államférfijai - mint Mátyás király vagy Zrínyi Miklós - is vissza-visszatértek az Árpádok példájához, és sok hasonló mozzanat mutatható ki az államalapítás időszaka és a mai kor között is - közölte a miniszter.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke elmondta: a Szent István 2025 programsorozat fővédnökségét Böjte Csaba ferences szerzetes vállalta el, és felállt az ötfős szervező testület is.

Mint emlékeztetetett, 2025-ben ünnepli az ország az államalapítás 1025. évfordulóját.

A Szent István 2025 programsorozat elsődleges célja a nemzeti önbecsülés erősítése, hiszen a történelemnek fontos szerepe van egy olyan nemzet megmaradásában, amelynek számos közössége a határokon kívül rekedt - jegyezte meg.

Vízkelety Mariann, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke közölte, Szent István államszervező tevékenysége az akkori kor kihívásaira adott stratégiai válasz volt. Ma is hasonló kihívások állnak a nemzet előtt: a fő kérdés most is a magyarság megmaradása - figyelmeztetett.

Hozzátette: a programsorozat minden évének saját tematikája lesz, amely Szent István örökségének egy-egy elemére irányítja a figyelmet.

A rendezvénysorozat első tudományos konferenciáit áprilisban Diósgyőrben és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartják.

Az eseménysorozat megrendezésében együttműködik a Magyarságkutató Intézet, a Rákóczi Szövetség és a Professzorok Batthyány Köre is. A szervezők tárgyalásban állnak a Magyar Állami Operaházzal Szent Istvánhoz kapcsolódó darabok bemutatásáról és a Magyar Nemzeti Bankkal egy Szent Istvánhoz kötődő érme kibocsátásáról, de több kiállítás is előkészület alatt áll - számolt be az ötéves programsorozatról Vízkelety Mariann és Lomnici Zoltán.

Forrás: MTI tudósítás