Sikeres volt a szatmári Jogállami Kerekasztal

Sikeres volt a szatmári Jogállami Kerekasztal

A Németi Református Egyházközség gyülekezeti terme adott otthont a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülete által Szatmárnémetiben megrendezett Jogállami kerekasztal-beszélgetésnek, melyen Tordainé dr. Petneházy Judit, az Egyesület alelnöke, valamint dr. Juhász Imre alkotmánybíró tartott előadást.
Utoljára módosítva: 2019. March 04.

Az új magyar Alaptörvény és a Magyarország határain túl élő magyarság és a közös felelősség mindenkiért témakörében a hallgatóság köréből Kereskényi Sándor irodalomtörténész, Turos Lóránd, a közelgő romániai általános választásokon az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének szenátor jelöltje, Nagy Julianna egészségügyi asszisztens, valamint Bak László nagybányai református lelkipásztor és Muzsnay Árpád, a találkozót megszervező Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa szólt hozzá a vitaindító előadást tartók felvetéseihez.

Császár Angela színművésznő, a budapesti Bánffy György Kulturális Egyesület tagjaként rövid, de színvonalas pódium-műsorával tette még bensőségesebbé a hangulatot.

A képen balról jobbra: Gajdos Erzsébet, Kelemen Gábor, Juhász Imre, Tordáné Petneházy Judit, Császár Angela és Molnár Adrienn

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői október 28-án a Római Katolikus Püspöki Palota meglátogatását követően a romániai Szatmár megyéhez kötődő három jelentős magyar költő emléke előtt tisztelegtek. Szilágyi Domokos közelgő 40 éves halálévfordulójára is gondolva felkeresték a költőnek a Megyei Kórház mellett álló szobrát.

Azt követően Szatmárhegyre utaztak, ahol a Páskándi Géza emlékeket tekintették meg. Meglátogatták a szülőház telkét, valamint az állandó Páskándi-kiállításnak helyet adó községi könyvtára, majd a költőnek a település Fő utcáján álló szobrát koszorúzták meg.

Hazautazás előtt Kölcsey emléke előtt tisztelegtek, s koszorút helyeztek el a Himnusz költője Láncos templom előtti szobrának talapzatán.

Forrás: szatmar.ro