Középpontban az alkotmány - kerekasztal-beszélgetés Székesfehérváron

Középpontban az alkotmány - kerekasztal-beszélgetés Székesfehérváron

Jogállami kerekasztal címmel 2014. február 11-én, kedden kerekasztal-beszélgetést tartottunk a Városházán. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület által szervezett országos program székesfehérvári állomásán az alkotmányosságról, közjogi berendezkedésünk aktuális kérdéseiről, a választójogi változásokról tájékoztatták az érdeklődőket.

Utoljára módosítva: 2019. March 04.
Tordáné Petneházy Judit, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke röviden ismertette a civil szervezet munkáját, szervezeti felépítését és céljait. Varga István, az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi bizottsága tagja elmondta, a rendezvény leginkább azok számára érdekes, akik kicsit mélyebben érdeklődnek a politika és a közélet iránt, esetleg most vagy korábban a szakmában dolgoztak. A képviselő szerint az elmúlt évek legfontosabb jogi változása, hogy a régi, elavult alkotmány helyett egy új alaptörvény született.„Az alkotmányozás kérdéseit a jogászok az egyetemen hosszasan tanulják, de mégsem kizárólagosan egy jogi-, hanem egy állam erkölcsi berendezkedését is meghatározó keretdokumentumnak tartom.”- emelte ki Cser-Palkovics András polgármester, majd hozzátette, hogy az alaptörvény elfogadását egy komoly előkészítő munka előzte meg.

A beszélgetésből kiderült, hogy az új alkotmányra többek között azért volt szükség, mert a morális kérdések közé tartozik, ha egy huszonéves demokráciának diktatúrára visszavezethető számozású alkotmánya még hatályos.

A rendezvényen Rubold Ödön színművész Vörösmarty Mihály két költeményét szavalta el, majd felolvasta az alaptörvényben szereplő hitvallást is.

Tudositok.hu összefoglalója:

http://veol.hu/varpalota/fokuszban-az-alaptorveny-1612780


www.mpee.hu