Jogállamiságról a Thury-várban

Jogállamiságról a Thury-várban

Jogállami kerekasztalt szervezett 2014. március 5-én a Thury-várban a Várpalotai Polgári Együttműködés Egyesület, amelyen az alaptörvény, az alkotmányosság és a közjog került középpontba. Jogállami kerekasztalt szervezett a Thury-várban a Várpalotai Polgári Együttműködés Egyesület, amelyen az alaptörvény, az alkotmányosság és a közjog került középpontba.

Utoljára módosítva: 2019. March 04.
Az érdekesnek és hasznosnak bizonyuló előadást a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE), valamint a városunkban létrejött Várpalotai Polgári Együttműködés Egyesület szervezésében tartották meg.

A fórum kezdetén Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő szuggesztív előadásában hallgathatták meg az alaptörvényben olvasható nemzeti hitvallást, majd Tordáné dr. Petneházy Judit, az MPEE alelnöke vázolta fel a közel 20 éve létrejött, igen aktív egyesület működését, feladatkörét.

A Katona Csaba alpolgármester levezetésével zajló rendezvényen dr. Juhász Imre alkotmánybíró beszélt az alaptörvényről, alkotmányosságról, közjogi berendezkedésünk aktuális kérdéseiről.

 - Az alkotmány, vagy ahogy most nevezzük, az Alaptörvény, már megszületése előtt nagyon sok támadást kapott. 1989-ben nyilvánvaló volt, hogy olyan változtatást kell véghezvinni az 1949-ben kialakított alkotmányon, hogy a jogállami keretek között betöltse a szerepét. A módosított szövegbe beletették azonban azt is, hogy ez egy ideiglenes alkotmány. Egy súlyos történelmi örökséggel terhelt, toldozott foldozott alkotmányt nem is lehetett véglegesnek tekinteni. 2010-ben olyan többség alakult ki az Országgyűlésben, amelyik lehetővé tette, hogy ez a történet lezáruljon. Időszerű volt, hogy egy korszerű, új szerepet betöltő alkotmány szülessen – monda el az alkotmánybíró az új alaptörvény létrejöttéről majd a továbbiakban többek között a nemzeti hitvallásról, az alaptörvény szerkezetéről, az alkotmánybíróság munkájáról és több aktuális kérdésről is szólt.
 
További tudósítás az eseményről az alábbi linken olvasható:
 
http://veol.hu/varpalota/fokuszban-az-alaptorveny-1612780

www.mpee.hu