Jogállami kerekasztal a Marczibányi téren

Jogállami kerekasztal a Marczibányi téren

A Jogállami kerekasztal programsorozat keretében az alkotmányozásról, az Alkotmánybíróság és a törvényhozás kapcsolatáról, illetve a választójogi törvényről is beszélgettek a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

Utoljára módosítva: 2019. March 04.

Az 1995-ben Mádl Ferenc által életre hívott Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPPE) Jogállami kerekasztal rendezvénysorozata keretében a civil szervezet a meghívására Láng Zsolt polgármester és Balsai István alkotmánybíró a magyar jogrendszer változásairól beszélgetett a Marczibányi Téri Művelődési Központban március 27-én.


A rendezvény nyitányaként Laklóth Aladár színművész felolvasta az Alaptörvény Nemzeti hitvallás című fejezetét ezt követően, Balsai István válaszolt Láng Zsolt alkotmányozással kapcsolatos kérdéseire. Az alkotmánybíró szerint hiába érte sok kritika hatályba lépését követően az Alaptörvényt, az elmúlt két év bebizonyította, hogy az minden szempontból megfelel a XXI. századi jogelveknek. Az új alkotmány minden eleme a haladó magyar hagyományra és a nemzeti értékekre épít – utalt az Alaptörvény preambulumára Balsai István.

A mintegy kétórás beszélgetés során az alkotmányozás folyamatán kívül szóba került az Alkotmánybíróság és a törvényhozás kapcsolata, valamint a választójogi törvény változásainak kérdése is. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület ez év februárjában indította útjára a Bánffy György Szalonnal közösen a Jogállami kerekasztal programsorozatát. Az első rendezvényt Nyíregyházán tartották, ezenkívül volt már eszmecsere közjogi berendezkedésünk aktuális kérdéseiről Vásárosnaményban, Várpalotán és Székesfehérváron is. Az országjáró programra a fővárosban először a II. kerületben került sor.

www.mpee.hu