Három igen - 2008. március 9-én vizsgázik a magyar demokrácia

Három igen - 2008. március 9-én vizsgázik a magyar demokrácia

Igen, próbatétel elott áll az egész ország demokratikus kultúrája. Akarnak-e élni és ténylegesen élnek-e az emberek a népakarat közvetlen kinyilvánításának az Alkotmányban biztosított lehetoségével, felismerik-e, hogy a köz ügyei, egyben saját legfontosabb ügyeik rájuk és nem egy szuk csoportra tartoznak, megérzik-e, hogy ok nem alattvalók, hanem valódi polgárok, tehát egy demokratikus közösség tagjai.

Utoljára módosítva: 2019. March 04.
Igen, vizsgáznak a hatalom birtokosai is, akik közül jó néhányan már jelezték, hogy nem is kívánnak részt venni a népakarat demokratikus kinyilvánításában, tehát nem kívánnak eleget tenni annak az erkölcsi és politikai kötelezettségüknek, hogy választott vezetoként legalább ne maradjanak távol az oket megválasztó emberek által kezdeményezett ügydönto népszavazástól. A demokratikus intézményrendszer lényegének e példátlan félreértése is világosan mutatja, hogy e hatalmi csoport tagjai meg vannak arról gyozodve, hogy felette állnak a népnek és semmibe vehetik a közakaratot.

Igen, vizsgázunk mi mindannyian, jól értesültek és rászedettek, elorelátók és megtévesztettek, jómódúak és szegények, konzervatívok, liberálisok, szocialisták, mindenki. Üzenünk-e a hatalmi csoportnak, hogy elég volt a hazugságból, a durva és látványos tolvajlásból, a korrupcióból, a demokratikus jogállam intézményrendszerének lopakodó és feltartóztathatatlannak tuno lebontásából, az emberek semmibevételébol, az egészségügy és az oktatás elleni gátlástalan támadásokból.

Márai Sándor 1956 karácsonyán írta, hogy "Egy nép azt mondta, elég volt!" A 2008. március 9-én akaratát kinyilvánító nép minden panasza ellenére összehasonlíthatatlanul boldogabb és szerencsésebb, mint az a nép, amelyrol a költo szólt. Ez a nép még mindig demokráciában él, nem kell életét kockáztatnia a demokrácia megteremtéséért, pont ellenkezoleg, azt kell eldöntenie, él-e a demokráciával, amit közel két évtizeddel ezelott a Gondviseléstol megkapott. Nem kell áldozatot vállalnia, nem kell, nem szabad az alkotmányos rendszer kereteit megsértenie, még csak hangosan kiáltania sem kell. Egyetlen világos, határozott szóval, az igen szavazat gesztusával mindössze arról kell tanúságot tennie, hogy méltó a demokráciára és arra, hogy polgárnak nevezzék.

Sikeres országot csak egészséges és tanult emberek tudnak építeni. Aki az egészségügyre és az oktatásra támad, az az ország sikerét, boldogulását, jövojét támadja meg. Ezért nagyon fontos, hogy a vizitdíj, a napidíj és a tandíj eltörlésére igennel szavazzunk. De legalább ilyen fontos, hogy megüzenjük, nem lehet velünk bármit megtenni, nem lehet minket többszörösen rászedni és megalázni, nem lehet felettünk gátlástalanul uralkodni.

Meglehet, az elso üzenet nem jár azonnali eredménnyel. De az elso üzenetet fogja követni a második és nem tudunk másodszor üzenni, ha ezt eloször nem tesszük meg. Ha kiálljuk a próbát, csak nekünk lehet igazunk és lezárul a végjáték. Mert egy nép azt mondta, elég volt.


A Magyar Polgári Együttműködés
Egyesület elnöksége nevében:

Martonyi János elnök

2008. március 6.