Betekintő az új magyar Alkotmányba

Betekintő az új magyar Alkotmányba

Székelyudvarhelyen nagy volt az érdeklődés a Jogállami kerekasztal Erdélyben nevet viselő rendezvény iránt. Közel száz ember gyűlt össze péntek délután a MÜTF Oktatási Központban, ahol új magyar Alkotmányról, annak legfontosabb passzusairól hallhattak előadást, valamint bekapcsolódhattak az azt követő beszélgetésekbe.

Utoljára módosítva: 2019. March 04.
A Jogállami kerekasztal Erdélyben című rendezvényt a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) és a MÜTF Oktatási Központ szervezte. Az eseményen a MÜTF Oktatási Központ főiskolai és egyetemi hallgatói, anyaországi és helyi tanárok, közéleti személyek vettek részt.

Székelyudvarhelyt megelőzően még Nyíregyházán és Marosvásárhelyen került sor hasonló eseményre. A rendezvény célja szélesebb körben megismertetni az új magyar Alkotmányt, az anyaország határain kívül is. A kerekasztal-beszélgetésen többek között az új magyar Alkotmányról, annak legfontosabb passzusairól, a jogállamiságról, az emberi jogokról, a választójogi változásokról tájékoztatják az érdeklődőket, de azt is megtudhatták, hogy milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár a magyar állampolgárság.

Az új Alaptörvény megerősítette a magyar állam nemzeti elkötelezettségét: a határokon kívül élő magyarok sorsáért, a közösségeik fennmaradásáért és fejlődéséért Magyarország nemcsak felelősséget érez, hanem felelősséget is visel – emelte ki a pénteki sajtótájékoztatón Gajdos Erzsébet, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület sajtófőnöke.

A találkozón jelen volt dr. Juhász Imre alkotmánybíró is, aki arról beszélt, hogy az új Alkotmányt már a tervezetkor nagyon sok támadás érte, ezek a hatályba lépése után sem csitultak. Ezért gondolták úgy, hogy útjára indítják ezt az előadássorozatot. Ezáltal fejthetik ki, hogy mi is a véleményük, szakavatott jogászként. Elmondása szerint az új alaptörvény a határon túli magyarság számára is sok újdonságot hozott, mivel a nemzetegységet előtérbe helyezi.

Tordáné dr. Petneházy Judit, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke elmondta: örömükre szolgált, hogy a konzulátusok által eljuthattak Székelyföldre is. Arra is kitért, hogy az MPEE éppen most lesz 20 éves. Felelevenítette, hogy sok neves magyar csatlakozott a szervezethez annak idején, többek közt Mádl Ferenc, Granasztói György történész professzor, vagy Martonyi János volt külügyminiszter. Az MPEE létrejöttével sokan, köztük a közélet, a tudomány és a művészetek kiemelkedő személyiségei vállalták fel a polgári gondolkodás kultúrájának az ápolását, a közös cselekvést a kitűzött célok érdekében. „A kerekasztalnak jó visszhangja van otthon is, örülünk, hogy eljuthattunk ide is” – mondta az alelnök.

Rubold Ödön színművész visszaemlékezett, amint 1985-ben figyelték őket a szekusok, amikor bementek Sütő András házába. Számára ekkor kezdődött kapcsolata Székelyfölddel. A színművész az Alkotmány szövegét olvasta fel a találkozón. Elmondása szerint az új Alkotmánynak hatalmas a jelentősége. A sajtóból hihetetlen mennyiségű gúny áradt, hatalmas kérdőjeleket lehetett olvasni mindenki részéről. Magánvéleménye szerint ez az ismertető módszer hatásosabb az alkotmány ismertetésére nézve, mint a korábbi kampánya, mivel az az embereket az a kommunizmusra emlékeztette.

Forrás: Antalfi József, udvarhely.ma