Magyar Polgári Együttműködés Egyesület

Dr. Vízkelety Mariann megnyitóbeszéde a Mádl Ferenc-emlékkiállításon

Mádl Ferenc egykori köztársasági elnök halálának 10. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a néhai államfő síremlékénél a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2021. május 29-én. Mádl Ferenc akadémikus, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alapító elnöke 2011. május 29-én, életének 81. évében hunyt el.


A koszorúzást követően a Nemzeti Emlékezet Múzeumában „A megjelenés és a gondolkodás eleganciája” címmel Mádl Ferenc-emlékkiállítás nyílt.

Dr. Vízkelety Mariann miniszterelnöki megbízott, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökének megnyitóbeszéde az alábbiakban olvasható.

„Tisztelt Dalma Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Kedves Emlékezők!


Szeretettel köszöntöm Önöket. Mádl Ferencre, mint a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület első elnökére szeretnék emlékezni.


1995-öt írunk. Ez a vesztett illúziók éve, röviddel azután, hogy a polgári-rendszerváltó oldal elveszítette a választást, az utódpárti erők pedig – négy év szünet után – kormányra jutván, kétharmados többséggel megkezdik a stabilizációnak nevezett álalános megszorító programot, ami a társadalom minden rétegét érinti.

A nemzeti, polgári oldal romokban.


Mégis akad mintegy 80 ember, akikkel 1995. szeptember 23-án elindul az első Polgári Gondola. A résztvevők – közöttük Andorka Rudolf, Martonyi János és Nemeskürty István – nyilatkozatot írnak alá, amiben kezdeményezik a polgári oldal szervezeteinek összefogását.


Az elhatározást tett követte, 1996. február 25-én – 25 éve – megalakult a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, amelynek Mádl Ferencet lett első elnöke.

Mádl Ferenc integratív személyiség volt, szívesen csatlakozott hozzá a már említetteken kívül Szabad György, Lezsák Sándor vagy Granasztói György, de másokat is említhetnék.


Az Egyesület indulásának alapgondolata az volt, hogy a meglévő polgári erőknek össze kell fogniuk az ország egésze érdekében. Az előkészítő munka eredményesnek látszott, hiszen az alapításban 9 egyesület és 131 magánszemély vett részt. Amikor pedig Mádl Ferenc köztársasági elnöki megbízatására tekintettel lemondott az Egyesület vezetéséről, már 19 egyesület és 343 magánszemély szerepelt tagjaink között.


Mi volt az, ami Mádl Ferenc személyén keresztül összekovácsolta a reményvesztett, széthullott közösséget?


Közösek voltak a kérdések, amelyek akkor foglalkoztattak bennünket: az erőltetett privatizáció, az elszegényedés és az uniós csatlakozásra való felkészülés. Ezen túl Mádl Ferenc egyénisége köré szerveződhetett a polgári alternatívát és a nemzeti oldal kormányzóképességét felmutató értelmiség.


A kormányzóképességre való rádöbbenés reményt és új lendületet adott: ez Mádl Ferenc közéleti szerepének egyik kulcsmozzanata.


A konkrét kérdések mellett mégis, negyedszázad távlatából úgy látom, hogy több volt, ami összekötött bennünket:


Már akkor is hittünk a szeretet és az összefogás erejében. A hit reményt adott nekünk, hogy érdemes a pillanatnyi nehézségekben kitartani. Mádl Ferenc partnerünk és példaképünk volt ebben, ahogyan szellemi partnerünk és példaképünk lehet ma is.


Köszönöm szíves figyelmüket.”


A tárlatot – az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával – augusztus 20-ig lehet megtekinteni.


Fotó: MTI/Máthé Zoltán