A magyar oktatási rendszer évszázados erősségeire alapozva kell a jelenlegi rendszert megerősíteni – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a XVI. Polgári Gondola rendezvényen, 2010. szeptember 25-én, szombaton. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára szerint a magyar iskola ezer évvel ezelőtt és egy vesztes világháború után, az 1920-as években is képes volt fejlődni. Mára azonban – mint mondta – oda jutottunk, hogy „a magyar iskolára senki nem lehet büszke.” Nagyon komoly problémák vannak, amelyeket csak úgy lehet megoldani, ha a rendszer évszázados erősségeit újra felélesztik – hangsúlyozta. Hoffmann Rózsa ezek közé sorolta az oktatási rendszer pedagógiai kultúráját. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy régebben a tanár vagy tanító irányította a nevelési folyamatot, de ez az elmúlt években megfordult. Piacszemléletű oktatáspolitika következett, amelyben a „megrendelőnek” is hangsúlyos szerepe volt. Ezt meg kell változtatni, vissza kell állítani a tanárok pedagógiai hagyományait.

Ehhez szorosan kapcsolódik a tanárok társadalmi megbecsültsége és annak helyreállítása. Az államtitkár szerint az anyagi megbecsültség „romokban hever”, de nem csak anyagi természetű kérdésről van szó. Csak a nevelési kultúra visszaállításával lehet a megbecsültséget is megteremteni – közölte. A harmadik olyan erőssége a magyar oktatásnak, amelyet fel kell éleszteni Hoffmann Rózsa szerint, a gyerekek alapműveltsége volt. Mint mondta, az elmúlt nyolc év oktatáspolitikája ezt tönkretette, mert olyan nemzeti alaptantervet adtak ki, amely lerombolta ezt a tudást és csak a gyakorlati képzést erősítették.

Az államtitkár szerint új alaptanterv kidolgozására van szükség és új, korszerű tudást kell adni a gyerekeknek. Fájdalmas lépés lesz, hogy bizonyos régebbi tananyagokat ki kell venni a tantervből és újakat kell beépíteni, de ezt „meg kell lépni”. Fontosnak nevezte, hogy a kötelező anyag egységes legyen, de ehhez az iskolák sokat hozzá tudjanak tenni. A felsőoktatással kapcsolatban az államtitkár azt mondta, szerkezeti és létszámproblémákkal küzdenek, de ezekre is megoldást fognak találni.

A XVI. Polgári Gondola elnevezésű rendezvényt a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezte, amelyen jelent volt többek között Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök felesége és Csoóri Sándor író is.

Az oktatási államtitkáron kívül felszólalt Michl József, Tata polgármestere és Záborszky Kálmán, a Szent István Király Zeneiskola igazgatója is, akik helyi oktatási programokról beszéltek a Budapest rendezvényhajón tartott eseményen.

Forrás: MTI